Pomysły na ciekawe połączenia owoców i warzyw na soki z wyciskarki

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby ich codzienna dieta była naprawdę zdrowa. Częstym jej elementem są świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Warto stosować różne pomysły oraz mieszać ze sobą rozmaite produkty. Jakie połączenia są najsmaczniejsze? Jakie kombinacje warzyw i owoców najbardziej zaskakują?

Jakimi zasadami należy się kierować podczas przygotowywania soków z warzyw i owoców?

Zanim wrzucimy wybrane warzywa i owoce do wyciskarki musimy je odpowiednio przygotować. Wiele z nich wymaga obrania lub zdjęcia skóry, na przykład marchew, banany, awokado, brzoskwinie, orzechy itp. Pamiętajmy również o myciu produktów, z których chcemy zrobić sok. Poza tym zwracajmy uwagę na to, aby stosowane przez nas warzywa i owoce były świeże oraz dojrzałe.

Niewątpliwie świeże soki zawierają znacznie więcej witamin i minerałów niż te z kartonu. Poza tym nie ma w nich cukru, słodzików oraz substancji konserwujących. Mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, wygląd oraz odporność na choroby. Bardzo ważne jest również to, że mogą być naprawdę pyszne i tylko od nas zależy z jakich składników będą zrobione.

Jakie soki można przyrządzać korzystając z wyciskarki?

Jeśli chodzi o owoce, do robienia świeżych soków bardzo dobrze nadają się jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, porzeczki, pomarańcze czy banany. Pomidory, marchew, buraki, seler, pietruszka, szpinak – to z kolei warzywa, które najczęściej wrzucamy do wyciskarki. Warto łączyć je ze sobą, a także poszukiwać jeszcze innych, wyjątkowych składników. Poniżej kilka propozycji.

Czytaj również  Termometr tradycyjny czy bezdotykowy?

Jeśli czujemy się osłabieni lub chcemy zabezpieczyć się przed wszelkiego rodzaju zarazkami, warto połączyć ze sobą kilka marchewek, buraka, selera naciowego, szczaw, kapustę, kalafiora, brokuł i czosnek. Sok z tych warzyw, to solidna dawka substancji odżywczych. Trzeba jednak przyznać, że ma specyficzny smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Można ograniczyć skład do marchwi, buraka i selera naciowego. Ta wersja smakuje już wielu osobom i jest idealna w przypadku anemii. Z kolei jeśli zamiast buraka dodamy kilka pomarańczy, a poza tym imbir i natkę pietruszki, otrzymamy koktajl, który doskonale wpływa na wygląd cery.

Oczyszczanie organizmu to modny temat, szczególnie kiedy zbliża się sezon wiosenno-letni i chcemy czuć się lekko oraz jak najlepiej wyglądać. Wtedy warto wypróbować przepis na sok z zielonej papryki, ogórka, jabłek, białej kapusty, szpinaku, cytryny i imbiru.

Jak zachęcić dzieci do picia soków z wyciskarki? Najlepiej przygotować im „Kubusia” – dobrze się kojarzy i jest naprawdę smaczny. Najważniejsze składniki to marchew i banan, poza tym można dodać jabłko, gruszkę, brzoskwinię, truskawki, maliny, pomarańcze oraz właściwie każdy inny składnik, który naszym zdaniem sprawi, że sok przypadnie maluchom do gustu.

Chociaż niektóre połączenia, szczególnie warzyw z owocami, mogą wydawać się nam dziwne, to naprawdę warto je wypróbować, bo ostateczny smak może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Tak jest zwykle w przypadku wymieszania banana, sałaty oraz kiełków rzodkiewki. Kolejna niezwykłą propozycja: jabłko, pomarańcza, kapusta, natka pietruszki i pokrzywa. Kombinacja jabłek, truskawek oraz szpinaku to również ciekawy pomysł.

Czytaj również  Dieta przyspieszająca metabolizm. Dowiedz się, co powinieneś jeść

Na pewno dobrze jest eksperymentować, a w razie braku pomysłów na wyciskane soki warzywno-owocowe, zawsze można poszukać ich w Internecie lub po prostu zrobić domową „burzę mózgów”.