Dieta przyspieszająca metabolizm. Dowiedz się, co powinieneś jeść

Bez szybkiego metabolizmu nie ma szans na szczupłą sylwetkę. Niestety, wielu z nas narzeka na źle pracujący organizm. Co robić w takiej sytuacji? Mamy przestać jeść czy przerzucić się na niskokaloryczny makaron konjac? Każdy ma swoje naturalne tempo metabolizmu, ale można go przyspieszyć, stosując odpowiednią dietę.

Czym jest metabolizm? Co go przyspiesza?

Pod pojęciem metabolizmu rozumiemy wszystkie mechanizmy i procesy, które zachodzą w organizmie człowieka, a których celem jest pozyskanie, wykorzystanie i zmagazynowanie energii z pożywienia. Składniki odżywcze rozdziela się na elementy budulcowe z wydzielaniem energii. Następnie są one wykorzystywane do tworzenia się makroczęsteczek i procesów życiowych. Metabolizm dzielimy na anabolizm i katabolizm. Co zrobić, by metabolizm działał dobrze? Nie można przestać jeść, bo procesy przemiany nie będą zachodziły. Gdy organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości kalorii, metabolizm zaczyna spowalniać, dzięki czemu zużywa mniej kalorii. Musimy też się wysypiać, bo brak snu sprawia, że jesteśmy mniej wydajni w czasie dnia, a co za tym idzie, wolniej zachodzą również przemiany w naszym metabolizmie. Zły dla pracy naszego ciała jest też stres, który podnosi poziom kortyzolu, którego nadmiar we krwi sprawia, że spowalnia się zużycie energii i spalamy kalorie wolniej. Zasmakuj w kuchni azjatyckiej: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/kuchnia-azjatycka/890

Czytaj również  5 prawd i mitów na temat wody pitnej

Co przyspiesza metabolizm? Makaron konjac i inne składniki odżywcze

Metabolizm przyspieszy wtedy, gdy będziemy spożywać odpowiednie pokarmy. Zgodnie z zadami diety przyspieszającej metabolizm przez pierwsze 28 dni jej trwania powinno się jeść 5 posiłków dziennie. Dieta składa się z określonych etapów. Zamiast liczenia kalorii stawia się za główny cel maksymalne przyspieszenie materii. Podczas jej stosowania trzeba ćwiczyć i całkowicie zrezygnować z alkoholu. Wymaga od nas uważności i dyscypliny, gdyż tydzień dzieli na 3 etapy – faza pierwsza przypada na poniedziałek i wtorek, druga na środę i czwartek, a trzecia na piątek, sobotę i niedzielę. Podczas każdej z nich powinno się przyjmować określone produkty i wykonywać konkretne ćwiczenia. W czasie jej trwania trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenie pszenicy, co może być kłopotliwe dla osób, które dotąd jadły dużo chleba i makaronów. Te ostatnie możemy zastąpić makaronem konjac, który jest warzywem, gdyż jest robiony z rośliny konjac, zawierającej włókno glukomannanu, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Makaron ten jest beztłuszczowy, bezcukrowy i nie zawiera węglowodanów, dzięki czemu jest niskokaloryczny – w 100 gramach zawiera jedynie około 8 kcal. Jeśli makaron ten połączmy z warzywami, uzyskamy pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.

Sprawny metabolizm jest konieczny jeśli chcemy schudnąć i utrzymać zgrabną sylwetkę. Jeśli nasz organizm spowolnił, wprowadźmy dietę przyspieszającą metabolizm, a zwykły makaron zastąpmy dietetycznym makaronem konjac.

Czytaj również  Korekta wady wzroku – możliwości