Wszystko co powinieneś wiedzieć o kawie

spotkanie przy kawie

Kawa jest jedną z najbardziej popularnych, legalnych używek na świecie. Jest ona rocznie produkowana ilości ok 6-7 ton. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Jej właściwości pobudzające pozwalają wielu z nas się obudzić lub… nie iść spać, gdy jest to konieczne. Oto wszystkie najważniejsze informacje dotyczące kawy.

Jaka jest historia kawy?

Kawa pochodzi z Etiopii i najprawdopodobniej została odkryta przez… kozy. Po jej spożyciu ich dziwne zachowanie zainteresowało w końcu człowieka, który z czasem zaczął robić z niej napar. Jej nazwa pochodzi najpewniej z etiopskiej miejscowości Kaffa, chociaż tutaj zdania są podzielone. W Europie pojawiła się oczywiście najpierw Anglii, ze względu na liczne kolonie tego państwa. W naszym kraju pojawiła się po bitwie pod Wiedniem, jej miłośnikiem był sam Jan III Sobieski.

Jak powstaje kawa?

Proces produkcji kawy jest bardzo skomplikowany – nie dość, że trwa dużo czasu, to jeszcze do produkcji stosuje się, mogłoby się wydawać, nieco przestarzałe metody. Całość tego procesu można z resztą odczuć w cenie kawy, bowiem za niektóre z nich należy zapłacić niemal zawrotne sumy.

W zależności od pory roku, miejsca zbierania plonów, rodzaju jej palenia itp. określa się rodzaj kawy. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy Coffe Aarabica, Robusta czy Liberica.

Ziarna kawy zbiera się dwa razy do roku na wiosnę oraz na jesień. Niektóre plantacje nadal do tego procesu zatrudniają ludzi, a więc każde ziarenko jest zbierane ręcznie. Uszkodzone ziarna wykorzystuje się jako kompost do kakaowca. Najlepsze ziarna następnie poddawane są procesowi dojrzewania. Najpierw są one opłukiwane, co jest krótkim procesem fermentacji, a następnie wystawiane są na działanie słońca. Ich okres dojrzewania wymaga aż 18 miesięcy. Gdy dobiegnie on końca, ponownie najlepsze ziarna są wybierane, a następnie są mielone lub od razu pakowane.

Jak przechowywać kawę?

Kawa budzi wiele wątpliwości co do jej przechowywania. Najważniejsze jest oczywiście zachowanie jej unikatowego aromatu. By wykonać to zadanie w pełni należy w szybkim czasie po otworzeniu opakowania spożyć ją. Nie zawsze jest to oczywiście możliwe, wówczas należy spełnić kilka podstawowych zasad.

Przede wszystkim kawa powinna być uchroniona przed działaniem światła słonecznego. Nadmierne jej wyeksponowanie np. poprzez chowanie jej do szklanego pojemnika może zakończyć się tym, że jej aromat w bardzo szybkim czasie uleci. Również przesypywanie jej do metalowego pojemnika nie jest najlepszym posunięciem, bowiem kontakt jakiejkolwiek żywności z metalem nie jest nigdy wskazany – może on po dłuższym czasie zmienić smak spożywanej kawy. Najlepiej zatem, by została ona w swoim oryginalnym opakowaniu, które jest w pełni do tego przeznaczone.

Niekiedy można się spotkać z praktyką, która dla niektórych może wydać się dziwna, dla innych będzie w pełni zrozumiała – chowanie kawy do lodówki. Zwolennicy tej teorii uważają, że lodówka jest idealnym miejscem do przechowywania kawy. A tymczasem wystarczy wejść do pierwszej lepszej drogerii, by wiedzieć, że to właśnie kawa stoi pod każdą półeczką z perfumami, jako neutralizator zapachów. Wkładając ją więc do lodówki robimy najgorszą rzecz na świecie, bowiem pozbywamy się zapachów z lodówki. Zatem przyrządzona później kawa będzie miała smak kiełbasy, wczorajszego obiadu, owoców itp.

Kawa jest wyjątkowym napojem – można wybierać w smakach i jej rodzajach. Pamiętajmy jednak, że najlepiej smakuje gdy jest świeża i odpowiednio przechowywana.