Niestety zima to czas, kiedy trudno jest dostać polskie i świeże owoce. W sklepach jest oczywiście ich duży wybór – banany, kiwi, mango, mandarynki, pomarańcze, ale niestety są one sprowadzane z odległych ciepłych krajów. Sprowadzane zimą owoce i warzywa są pryskane silnymi środkami chemicznymi, aby bez trudu mogły przetrwać tę długą podróż. Często również zrywane są z drzew i krzewów zielone, czyli niedojrzałe, by mogły dojrzeć w czasie podróży i wyglądać w sklepie na świeżo zerwane.
Jakie owoce jeść zimą?
Specjaliści zgodnie biją na alarm, aby jeść tylko i wyłącznie sezonowe warzywa i owoce. Są zdecydowanie najzdrowsze i przede wszystkim zawierają znikome ilości nawozów. Bez obaw można sięgać po jabłka i gruszki, owoce czarnego bzu, które są bogate w witaminy i minerały.
Dobrym rozwiązaniem będzie również, zabezpieczenie się latem, kiedy to mamy najwięcej zdrowych owoców do wyboru. Mrożenie świeżych truskawek, malin, borówek i innych, nie pozbawi ich składników odżywczych. Wręcz przeciwnie, mrożone domowe owoce będą dużo zdrowsze niż te, dostępne zimą w sklepach sprowadzone z dalekich krajów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, ciast, czy koktajli.
Dieta zimowa
Dieta w miesiącach zimowych powinna być obfita w warzywa i owoce. Jest to bardzo ważne ze względu na wzmożone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, a przede wszystkim witaminę C. Jest ona bardzo ważna, chroni przed zimowymi przeziębieniami, infekcjami gardła i dróg oddechowych. W czasie choroby warto spożywać dużo owoców nawet w formie soków, dostarczą one wiele cennych witamin i składników mineralnych. Wszystkie te składniki z zdecydowanie wspomogą układ odpornościowy i bez trudu zwalczą stan zapalny.
Zobacz: https://e-spar.com.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41
Cytrusy
Wiele badań wskazuje, że nie należy spożywać dużej ilości cytrusów zimą. Poza tym, że zawierają dużo witaminy C, to także są źródłem błonnika, które wspomaga pracę układu trawiennego. Cytrusy kuszą nas przede wszystkim swoim zapachem i smakiem. Co ciekawe, przez swoją niską kaloryczność są polecane przede wszystkim na diecie redukcyjnej. Choć zimą największym faworytem są mandarynki, to okazuje się, że mają one stosunkowo najmniejszą ilość witaminy C. Najwięcej jej jest w pomelo, cytrynach i pomarańczach, Grejpfruty, choć nie ma ją dużej zawartości witaminy C, to mają inne cenne składniki, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na cały układ trawienny przyśpieszając przemianę materii, a także regulują ciśnienie w krwi.
Niestety cytrusy nie są najlepszym składnikiem diety dla osób, które miewają problemy z żołądkiem, np. refluks. Owoce cytrusowe mogą zwiększać poziom kwasu żołądkowego i niestety nasilać lub pogłębiać chorobę. Co ciekawe, niektóre z nich, np. grejpfruty nie powinny być spożywane przy zażywaniu niektórych leków, ponieważ mogą zaburzać ich działanie lub obniżać ich skuteczność. Z tych owoców powinny również zrezygnować kobiety karmiące piersią, ponieważ może to wywołać alergię u dziecka lub problemy z układem trawiennym.