Cukier i sok glukozowo – fruktozowy, czynniki odpowiedzialne za tycie

Wyciskarka do soków

Cukier to jeden z głównych winowajców problemów z nadwagą. Za to groźne schorzenie odpowiada również syrop-glukozowo fruktozowy, o którego niebezpiecznych właściwościach niewiele się mówi. Spożywanie nadmiernej ilości tych składników może prowadzić do wielu groźnych dla zdrowia chorób.

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Popularnym przekonaniem jest stwierdzenie, że główną przyczyną tycia jest zbyt duża ilość cukru w diecie. Nie jest to jednak jedyny powód przybierania na wadze. Nadmiar zbędnych kilogramów może być wywołany przez pewien niepozorny składnik, na który często nie zwracamy uwagi czytając etykiety ze składem produktu.

Syrop glukozowo-fruktozowy to komponent, który często można znaleźć w produktach spożywczych. Uzyskiwany jest ze skrobi kukurydzianej. Jego produkcja jest bardzo tania, dlatego producenci żywności chętnie zastępują nim cukier. Często wykorzystuje się go również do poprawiania smaku napojów niegazowanych i gazowanych. Zawierają one jednak zdecydowanie więcej szkodliwych substancji, niż soki wyciśnięte za pomocą wyciskarki do soków.

Syrop glukozowo-fruktozowy posiada nie tylko właściwości słodzące. Poprawia konsystencję produktu, nadaje mu ładną barwę i soczysty aromat. Na tym jednak kończą się jego zalety. Syrop składa się między innymi z fruktozy, która jest cukrem prostym i tak samo jak zwykły cukier, spożywany w zbyt dużej ilości, może być niebezpieczny dla zdrowia.

Czytaj również  Dieta przyspieszająca metabolizm. Dowiedz się, co powinieneś jeść

Wyciskarka

Czym grozi nadmierne spożywanie cukru?

Cukier to główny składnik wielu przekąsek i słodyczy. Bardzo łatwo się od niego uzależnić. Jest źródłem węglowodanów i mało wartościowych kalorii, które odkładają się w postaci zbędnego tłuszczu. Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z cukrów prostych, które powodują gwałtowny wzrost energii i jej szybki spadek, objawiający się znużeniem i głodem.

Niebezpieczeństwo związane ze spożywaniem zbyt dużej ilości cukru polega na zaburzeniach odczuwania sytości i głodu. Może prowadzić do szybkiego przybierania na wadze, otyłości i cukrzycy. Te problemy powstają z podnoszenia się poziomu trójglicerydów we krwi, które są kwasami tłuszczowymi. Ich nadmiar powoduje miażdżycę, choroby niedokrwiennej serca i innych groźnych schorzeń, takich jak choroby nerek i wątroby.

Naturalnym rozwiązaniem problemów związanych z nadmiarem cukrów w diecie, jest spożywanie jak najmniej przetworzonej żywności. Słodkie napoje można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z owoców. Pomocne w tym zadaniu mogą okazać się wyciskarki do soków.

Czy powinniśmy wyeliminować cukier z diety?

Biorąc pod uwagę niekorzystne działanie cukru i syropu glukozowo-fruktozowego może nasunąć się myśl o całkowitym wyłączeniu ich z diety. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. We właściwych ilościach, cukier jest ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Dlatego najlepsze dla naszego zdrowia jest ograniczenie spożycia produktów zawierających cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.

Wyeliminowanie tych składników z diety nie musi oznaczać pogorszenia smaku spożywanych potraw i napojów. Doskonałym zamiennikiem sztucznie słodzonych soków mogą być te, które własnoręcznie przygotujemy przy pomocy wyciskarki do soków. Będą one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Czytaj również  Kilka pomysłów na pożywne śniadanie