Co to są cannelloni i lasagne? Poradnik dla początkujących kucharzy

Lasagne

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wiele potraw pochodzących z Włoch zyskało status wręcz kultowych. Nic zatem dziwnego, ze początkujący kucharze bardzo chętnie korzystają z bogactwa tej kuchni i uczą się właśnie na bazie włoskich przepisów. Nie da się ukryć, że zdecydowaną czołówką, jeśli chodzi o popularność, są takie potrawy jak cannelonii lub lasagne. Czym one dokładnie są i jak je można przygotować? Czy są to trudne do nauczenia się potrawy, a może nawet zupełnie pocztujący kucharze doskonale sobie z nimi poradzi?

Cannelloni i lasagne — co warto wiedzieć?

Od czego trzeba zacząć zdobywanie informacji na temat cannelonii oraz lasagne? Na samym początku dowiedzieć się oczywiście trzeba, czym te dwie potrawy tak właściwie są.
Jak się okazuje, są to właściwie dwie bliźniaczo podobne potrawy, które różnią się właściwie tylko jednym składnikiem — może w nich być wykorzystany makaron cannelonii, czyli charakterystyczne rurki makaronów lub duże płatki makaronu. Tak naprawdę pozostałe składniki, a także sposób przygotowania obu potraw jest identyczny i różnić się może jedynie detalami wynikającymi z wykorzystywanego przepisu.
Warto się jeszcze w tym miejscu zatrzymać nad jedną kwestią, a mianowicie stopniem trudności wykonywania obu potraw. Czy początkujący kucharze, którzy dopiero uczą się włoskiej kuchni, poradzą sobie z takimi przepisami?
Jak się okazuje, zarówno cannelonii, jak i lasagne to dość proste przepisy, które bez większych problemów wykonają nawet całkowici amatorzy. Trzymając się wszystkich kroków, można obie potrawy przygotować w ciągu około godziny.

Czytaj również  Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto

Co jest potrzebne do przygotowania cannelloni i lasagne?

Od trzeba zacząć przygotowywanie tych potraw? Oczywiście kluczowe na samym początku jest to, aby przygotować sobie wszystkie wymagane do potraw składniki.
Oczywiście podstawowym składnikiem jest makaron. W zależności od tego, jaki rodzaj potrawy będzie się przygotowywało, należy użyć makaronu cannelloni lub płatów makaronu do lasagni.
Oprócz makaronu konieczne jest wykonanie odpowiedniego farszu. Najlepiej wykonywać go z klasycznego sosu bolońskiego. Do jego wykonywania należy przygotować:

– 500 g mięsa wołowego,
– 2 jajka,
– twardego sera np. parmezanu,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 cebule,
– olej,
– sól i pieprz.

Przepis na cannelloni i lasagne.

Jeśli mamy już przygotowane wszystkie potrzebne składniki, należy teraz przejść do wykonywania potrawy. Co należy zatem zrobić i od czego zacząć?
Na samym początku należy przygotować sos. W tym celu trzeba pokrojoną cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do niej nieco czosnku, a na końcu dodać do tego wymieszane z jajkiem mięso. Całość należy dusić przez około 5 minut na patelni. Następnym krokiem jest dodanie do potrawy sera i dokładne wymieszanie.
W zależności od tego, czy przygotowuje się cannelonii, czy też lasagne, należy nieco inaczej układać makron. W przypadku lasagne jest to po prostu przekładaniec składający się z makaronu i farszu. Przy rurkach makaronowych należy je wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Całość trzeba piec przez około 40 minut.

Czytaj również  Zamów wodę oraz napoje online i nie dźwigaj