Żywność bio/ekologiczna za i przeciw

Żywność bio

Producenci żywności ekologicznej przekonują, że spożywanie produktów organicznych znacząco przekłada się na poprawę stanu zdrowia i eliminację ryzyka groźnych chorób. Od jakiegoś czasu pojawiają się również nowe trendy obejmujące bio jedzenie. Czy są one całkowicie zdrowe?

Zdrowa żywność – co to oznacza?

Zdrowa żywność obejmuje bardzo szeroki zakres produktów, zarówno tych posiadających obniżoną zawartość alergennych składników, jak i artykułów pochodzących ze sprawdzonych upraw i gospodarstw, gwarantujących brak pestycydów i szkodliwych nawozów. Kryterium zaklasyfikowania produktu do zdrowej żywności jest w związku z tym nie tylko jego skład, ale także sposób wyprodukowania lub wyhodowania. Ekologiczna żywność powstaje bez udziału sztucznych barwników, trujących konserwantów, a przy jej tworzeniu zwraca się również uwagę na aspekt etyczny – np. zapewnianie zwierzętom dobrych warunków bytowych.

Jakie mity panują w związku z żywnością organiczną?

Wraz z modą na żywność ekologiczną pojawiły się również rozmaite diety, z założenia mające służyć np. osobom z nietolerancją pokarmową. I tak popularna dieta bezglutenowa, mająca wyeliminować z jadłospisu pszenicę, żyto czy jęczmień, okazuje się przydatna jedynie dla niewielkiego odsetka populacji. Dietę wykluczającą gluten i stawiającą na bio żywność powinny stosować przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię lub inne choroby autoimmunologiczne. Rezygnacja z pszenicy może oczywiście przynieść osobom odchudzającym się spadek wagi, jednak niekoniecznie zaowocuje lepszym zdrowiem. Jeśli nie cierpimy na przewlekłe choroby czy alergie pokarmowe, nie musimy obsesyjnie wystrzegać się glutenu i spożywać jedynie żywność ekologiczną. Koncernom produkującym bio jedzenie – często bezglutenowe i z obniżoną zawartością tłuszczu, lansującym modę na zdrową żywność, nie przeszkadza to jednak w zdobywaniu nowych klientów i osiąganiu dużych zysków.

Kiedy zainwestować w żywność organiczną?

 

Oczywiście warto zmienić nawyki żywieniowe i przejść na ekologiczną żywność, jednak nie można przesadnie ulegać tymczasowym modom. Każdą radykalną zmianę trzeba skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, który oceni czy w naszym przypadku rezygnacja np. z glutenu lub mięsa ma sens. Również osoby odchudzające się powinny poradzić się ekspertów, a nie samodzielnie wybierać restrykcyjne diety. Decydując się na przejście na żywność organiczną, warto wybierać tylko sprawdzone źródła, uważnie czytać etykiety, analizować skład produktów i konfrontować go z zaleceniami dietetyków.

Jakie bio jedzenie jest najlepsze?

Wybór zdrowej żywności powinien być podyktowany przede wszystkim indywidualnymi uwarunkowaniami zdrowotnymi. Osoby cierpiące na choroby serca powinny wybierać chude mięso, unikać tłuszczów zwierzęcych i trans, które zatykają naczynia krwionośne, powodując niebezpieczne zakrzepy. Pacjenci zmagający się z nietolerancją pokarmową mogą wyeliminować ze swojej diety gluten, a osoby mające problem z trawieniem laktozy powinny unikać tradycyjnego mleka i jego przetworów. Jakie bio jedzenie służy większości osób? Do tej grupy można zaliczyć mało kaloryczne warzywa, które są cennym źródłem witamin i minerałów, nie tuczą, a przygotowane na parze są smacznym dodatkiem do obiadu.