Pomysły na ciekawe połączenia owoców i warzyw na soki z wyciskarki

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby ich codzienna dieta była naprawdę zdrowa. Częstym jej elementem są świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Warto stosować różne pomysły oraz mieszać ze sobą rozmaite produkty. Jakie połączenia są najsmaczniejsze? Jakie kombinacje warzyw i owoców najbardziej zaskakują?

Jakimi zasadami należy się kierować podczas przygotowywania soków z warzyw i owoców?

Zanim wrzucimy wybrane warzywa i owoce do wyciskarki musimy je odpowiednio przygotować. Wiele z nich wymaga obrania lub zdjęcia skóry, na przykład marchew, banany, awokado, brzoskwinie, orzechy itp. Pamiętajmy również o myciu produktów, z których chcemy zrobić sok. Poza tym zwracajmy uwagę na to, aby stosowane przez nas warzywa i owoce były świeże oraz dojrzałe.

Niewątpliwie świeże soki zawierają znacznie więcej witamin i minerałów niż te z kartonu. Poza tym nie ma w nich cukru, słodzików oraz substancji konserwujących. Mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, wygląd oraz odporność na choroby. Bardzo ważne jest również to, że mogą być naprawdę pyszne i tylko od nas zależy z jakich składników będą zrobione.

Jakie soki można przyrządzać korzystając z wyciskarki?

Jeśli chodzi o owoce, do robienia świeżych soków bardzo dobrze nadają się jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, porzeczki, pomarańcze czy banany. Pomidory, marchew, buraki, seler, pietruszka, szpinak – to z kolei warzywa, które najczęściej wrzucamy do wyciskarki. Warto łączyć je ze sobą, a także poszukiwać jeszcze innych, wyjątkowych składników. Poniżej kilka propozycji.

Czytaj również  Zapalenie błony śluzowej żołądka – przyczyny, objawy i leczenie

Jeśli czujemy się osłabieni lub chcemy zabezpieczyć się przed wszelkiego rodzaju zarazkami, warto połączyć ze sobą kilka marchewek, buraka, selera naciowego, szczaw, kapustę, kalafiora, brokuł i czosnek. Sok z tych warzyw, to solidna dawka substancji odżywczych. Trzeba jednak przyznać, że ma specyficzny smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Można ograniczyć skład do marchwi, buraka i selera naciowego. Ta wersja smakuje już wielu osobom i jest idealna w przypadku anemii. Z kolei jeśli zamiast buraka dodamy kilka pomarańczy, a poza tym imbir i natkę pietruszki, otrzymamy koktajl, który doskonale wpływa na wygląd cery.

Oczyszczanie organizmu to modny temat, szczególnie kiedy zbliża się sezon wiosenno-letni i chcemy czuć się lekko oraz jak najlepiej wyglądać. Wtedy warto wypróbować przepis na sok z zielonej papryki, ogórka, jabłek, białej kapusty, szpinaku, cytryny i imbiru.

Jak zachęcić dzieci do picia soków z wyciskarki? Najlepiej przygotować im „Kubusia” – dobrze się kojarzy i jest naprawdę smaczny. Najważniejsze składniki to marchew i banan, poza tym można dodać jabłko, gruszkę, brzoskwinię, truskawki, maliny, pomarańcze oraz właściwie każdy inny składnik, który naszym zdaniem sprawi, że sok przypadnie maluchom do gustu.

Chociaż niektóre połączenia, szczególnie warzyw z owocami, mogą wydawać się nam dziwne, to naprawdę warto je wypróbować, bo ostateczny smak może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Tak jest zwykle w przypadku wymieszania banana, sałaty oraz kiełków rzodkiewki. Kolejna niezwykłą propozycja: jabłko, pomarańcza, kapusta, natka pietruszki i pokrzywa. Kombinacja jabłek, truskawek oraz szpinaku to również ciekawy pomysł.

Czytaj również  Kilka pomysłów na pożywne śniadanie

Na pewno dobrze jest eksperymentować, a w razie braku pomysłów na wyciskane soki warzywno-owocowe, zawsze można poszukać ich w Internecie lub po prostu zrobić domową „burzę mózgów”.