Mrożone mieszanki warzyw i owoców – co możesz z nich zrobić

obiad rodzinny

Kiedy kończy się lato musimy pożegnać się również z wieloma rodzajami świeżych warzyw i owoców. Jednak na szczęście można korzystać z mrożonek, których wartość odżywcza jest niewiele niższa. Poza tym pozwalają na szybkie przyrządzanie dobrych oraz zdrowych posiłków. Jakie potrawy można przygotować używając mrożonych mieszanek warzyw lub owoców?

Jakie przepisy na dania z mrożonych mieszanek warzyw warto wypróbować?

Obecnie w każdym prawie sklepie spożywczym można kupić mrożone warzywa. Są to zarówno rozmaite mieszanki, jak i opakowania z samą fasolką szparagową, marchewką, szpinakiem, groszkiem itd. Mieszanki warzyw komponowane są w taki sposób, że od razu na opakowaniu określone zostaje czy są one przeznaczone na zupę czy na patelnię. Ich dużą zaletą jest to, że pozwalają na bardzo szybkie przygotowanie obiadu. W związku z tym warto mieć je w swojej lodówce. Co można przyrządzić z mrożonych warzyw?

Osoby, które poszukują przepisów, dzięki którym można otrzymać pyszny obiad dla całej rodziny, nie wkładając w to prawie żadnego wysiłku, powinny wypróbować zupę z mrożonej mieszanki warzyw. Można ją zrobić na mięsie, z kostką rosołową, ale same, zmiksowane na gładki krem warzywa, również doskonale smakują.

Jednak przygotowanie drugiego dania w przeciągu pół godziny również jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy skorzystać z mrożonych warzyw, które dorzucamy do podsmażonych kawałków kurczaka. Osobno gotujemy ryż lub robimy kaszę kuskus i już mamy smaczne oraz pożywne danie.

Kolejna propozycja to zapiekanka z mrożonym szpinakiem. Potrzebny jest do niej ugotowany na półtwardo makaron, najlepiej pełnoziarnisty, szpinak podsmażony na niewielkiej ilości oliwy wraz z czosnkiem i parmezan. Wszystkie te składniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekamy.

Nawet jeśli ciągle brakuje nam czasu, powinniśmy pamiętać o urozmaicaniu naszej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu warto zjeść rybę. Można ją upiec razem z mrożoną mieszanką warzyw, na przykład brokuła, kalafiora i marchwi. Wystarczy wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu, rybę skropić sokiem z cytryny, całość doprawić, przykryć i wstawić do piekarnika. Pieczona ryba z warzywami smakuje doskonale z ryżem, ale również pieczywem.

Co można zrobić z mrożonej mieszanki owoców?

Istnieje wiele pomysłów na skorzystanie z mrożonych owoców. Dzięki nim można robić słodkie dania, desery, kompoty czy koktajle.

Jeśli kupimy mrożone truskawki lub jagody, będą odpowiednie do pierogów, naleśników czy ryżu. Można też przygotować z nich sos do makaronu czy klusek na parze. Jednak nadają się również doskonale do przygotowania ciasta. Podobnie jest w przypadku mrożonych śliwek, wiśni czy mieszanek owoców. Z tego typu kompozycji możemy robić również kompoty, które nawet w środku zimy pozwolą nam poczuć przez chwilę smak lata. Taki sam efekt osiągniemy kupując mrożone maliny i miksując je z jogurtem oraz odrobiną cukru. Okazuje się, że prawdziwe koktajle owocowe możemy mieć nie tylko latem. Wystarczy kupować mrożone owoce lub mieszanki owoców i często z nich korzystać.