Jakie pić soki na wzmocnienie odporności organizmu

 W dzisiejszych czasach można znaleźć wiele teorii oraz diet, które zdaniem ich autorów są po prostu najlepsze. Dzięki nim mamy być zdrowi, szczupli, pełni energii. Jak wybrać skuteczny sposób na to, by dobrze się odżywiać? Okazuje się, że nie trzeba szukać wyników najnowszych badań i rewolucyjnych odkryć. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie?

Żeby cieszyć się dobrą formą fizyczną i psychiczną, a także ładnym wyglądem, trzeba dbać o to, co się je. W naszym codziennym menu powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Różnorodność jest niezbędna do tego, aby organizm otrzymywał wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Natomiast w ramach każdej z grup żywności są produkty bardziej i mniej zalecane.

Każdy z nas powinien jeść jak najwięcej warzyw oraz kilka porcji owoców. Zawierają one witaminy, minerały, węglowodany złożone, fitoenzymy i błonnik. Można spożywać je pod postacią sałatek, surówek, gotowane, w formie soków, zup, kompotów, a także jako przekąskę.

Pełnoziarniste produkty zbożowe dostarczają nam energii, mają też sporo witamin, mikro i makroelementów oraz błonnika. Dzięki nim długo nie czujemy głodu. Wybierajmy więc ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby, ciemne makarony, brązowy ryż oraz kasze.

Żeby mieć mocne kości i zęby, trzeba spożywać nabiał – sery, mleko, jogurty, jajka. Produkty te są źródłem białka oraz wapnia. Ważne, żeby nie kupować tłustego nabiału. Optymalny wybór to wersja półtłusta, ze względu na większą zawartość witamin.

Z kolei jeśli chodzi o wędliny i mięso, powinniśmy jeść chude produkty. Ważne jest to, żeby miały dużo białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej kupować drób, cielęcinę oraz wołowinę.

oso

Nie zapominajmy o chudych rybach morskich. Dostarczają nam białko i tłuszcze nienasycone, które są niezbędne dla naszego organizmu. Dzięki nim lepiej przyswaja witaminy A, D, E i K. Zdrowe tłuszcze obecne są również w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, orzechach, zbożach, ziarnach, a także awokado.

 

Zadbajmy o to, żeby w naszym codziennym jadłospisie znalazły się odpowiednie ilości węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin, minerałów i błonnika. Jedzmy pięć niedużych posiłków. Wybierajmy produkty opisane powyżej. Wystarczy trzymać się tych zasad, żeby zdrowo się odżywiać.

Jakie produkty należy wykluczyć z naszej diety?

Żeby skutecznie pożegnać się z niezdrowym jedzeniem, warto uświadomić sobie co się do niego zalicza. Po pierwsze będą to wszystkie produkty, które są mocno przetworzone, zawierają konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku. Czytajmy etykiety, które znajdują się na kupowanych przez nas artykułach, a jeśli ich nie ma, to pytajmy ekspedientów o składy.

Białe bułeczki, zwłaszcza świeże, są bardzo apetyczne. Jednak mocno podnoszą poziom cukru we krwi. Znacznie zdrowsze jest pieczywo z pełnego ziarna.

Dla własnego dobra zapomnijmy o jedzeniu typu fast food, słonych przekąskach i słodyczach. Nie zawierają właściwie żadnych wartości odżywczych. Dostarczają tylko kalorii, cukru i niezdrowych tłuszczy, a częste ich spożywanie jest wręcz niebezpieczne dla zdrowia. Czy można pozwolić sobie od czasu do czasu na słodką przekąskę? Nawet codziennie, jeśli tylko ten smak pochodzi z miodu lub suszonych owoców.

Pamiętajmy również o tym, żeby nie nadużywać soli. Jest już obecna w wielu produktach, które kupujemy. Jej nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie, miażdżyca czy kamica nerkowa.

Hamburger, batonik czy chipsy poprawiają nam samopoczucie, ale tylko na chwilę. Na dłuższą metę mogą okazać się wręcz szkodliwe. Dlatego warto wzmacniać dobre nawyki żywieniowe. Jeśli będziemy ich przestrzegać, to szybko odzwyczaimy się od niezdrowych przekąsek.