Jak wybrać dobrą kiełbasę?

kiełbasa (2)

Na polskim rynku produktów mięsnych można znaleźć wiele rodzajów kiełbas. Polska od dawna słynie z produkcji najwyższej jakości takich wyrobów, jednak w dzisiejszych czasach można natknąć się na producentów i sprzedawców oferujących swoim klientom wyroby niskiej jakości, które nie spełniają wymagań smakowych lub są wręcz szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Istnieje wiele typów kiełbas, jednak nie zawsze sama nazwa oznacza, że mamy do czynienia z dobrym wyrobem. Aktualnie na rynku działa sporo masarni, które zwracają uwagę na to, aby produkować jak najwięcej i jak najniższym kosztem. W związku z tym jakość ich wyrobów jest niska i do klientów końcowych trafia kiełbasa, która jest niesmaczna i niezdrowa.

Jak produkuje się dobre kiełbasy?

Niezależnie od rodzaju kiełbasy, w pierwszej kolejności wykonuje się czynność, jaką jest peklowanie mięsa. Po upływie około 48 godzin jest ono rozdrabniane w specjalnej mieszałce. Istnieje kilka stopni rozdrobnienia mięsa, na podstawie których rozróżnia się wyrobi, takie jak kiełbasa grubo rozdrobniona, średnio rozdrobniona oraz drobno rozdrobniona. Oczywiście bardzo ważną rolę w takim wyrobie odgrywają przyprawy oraz różne chemiczne i roślinne dodatki, które polepszają smak. Dopiero po przygotowaniu takiej mieszanki, napełnia się nią sztuczną osłonkę lub jelito.

Rodzaje kiełbas

Istnieje wiele typów kiełbas, które posiadają swoje cechy charakterystyczne odróżniające je od pozostałych rodzajów. Do tradycyjnych produktów tego rodzaju zalicza się kiełbasa parzona. W wielu przypadkach takie wędliny są następnie wędzone i suszone. Inną ciekawą grupę stanowią kiełbasy surowe, które są poddawane wyłącznie wędzeniu, bez żadnych innych form obróbki termicznej. Ludzie cenią je ze względu na aromat dymu z wędzarni oraz doskonały smak surowego mięsa. Kiełbasy pieczone stanowią niewielką grupę produktów, które cieszą się popularnością głównie w południowych regionach Polski. Nie są one pieczone na ogniu, ale proces wędzenia zachodzi w wysokiej temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Dzięki temu kiełbasa taka posiada aromat dymu oraz smak pieczonej wędliny.

Czym kierować się przy wyborze produktu?

Oczywiście najważniejszy jest gust smakowy osoby dokonującej zakupu, ale wybierając produkt mięsny, jakim jest kiełbasa, warto wybierać wyroby, które charakteryzują się wysoką jakością oraz dużą zawartością mięsa nawet na poziomie 80%. Jeśli chodzi o gust smakowy to można wybrać kiełbasy wieprzowe, drobiowe oraz wyprodukowane z innych gatunków mięsa. Należy pamiętać, że kiełbasy niskiej jakości mogą zawierać zaledwie 40-50% mięsa, a pozostałość stanowią dodatki „zapychające”. Dobrze jest unikać produktów zawierających mięso oddzielane mechanicznie będące mieszaniną różnych skór, szpiku z kości i drobnych kawałków mięsa. Kolejne na czarnej liście są fosforany E450-E452, które powodują pęcznienie białka i sprawiają, że można zwiększyć objętość produktu dodając do niego wody. Istnieją też inne składniki, barwniki i dodatki sztuczne, których warto unikać. Niektóre mają na celu sztuczne zwiększanie objętości i masy produktu, ale inne mogą sprawiać, że kiełbasa jest groźna dla ludzkiego zdrowia.